hoşgeldiniz

küçük evim’de yaz

In kapı pencere, mimari on 29/09/2010 at 19:04

2010 Temmuz ayında KüçükEvim’e taşındık. Yakın geçmiş zaman, bu yazın nasıl sıcak geçtiğini hatırlarsınız. Yaz ortalaması 27 derece olan Bafra, bu yıl Temmuz – Ağustos aylarında ortalama 30 dereceydi. Nem de eklenince hissedilen derece 40’ları buldu.

Biz de bunaldık tabi. Küçükevim böylesi yaz sıcakları için hazırlanmamıştı. Duvarlardan yana bir şikayetimiz olmadı. Boşluklu kalın duvarlarımız, adeta taş gibi, bizi sıcaktan korudu. Dışarıda ısınan tuğlalar, içeride serindi. Ancak doğu-güney-batı cephelerindeki geniş camlar ile tüm gün içeri giren güneş evi ısıttı. Kışın ısı kaçısını engelleyeceği umudu ile seçtiğimiz ısı kontrol (sinerji) camlarımız, yaz şartlarında ev yaşam kalitesini olumsuz etkiledi. Üstelik perdelerimiz ancak Ağustos ayında takılabildiğinden evde güneşle kalkmayı ve güneşle yaşamayı öğrenmek durumunda kaldık.

Alınan ders: ısı kontrol camlarınının yazın rahatınızı olumsuz etkileyeceğinden şüphe etmeyin. Varsa batı cephesindeki geniş camları  muhakkak gölgeleyin (dışardan panjur, pergola veya tente en iyisi; veya içerden perde). Evin pencere kapılarını planlarken, mevcut esintileri dikkate alın ve yazın karşılıklı pencere açtığınızda bunlardan en iyi şekilde faydalanabilecek şekilde yerleştirin. Güneş mimarisine göre, evinizi güneye dönük geniş camla planlarken ve yazın güneş dik geçer diye hesap yaparken, Eylül ayından itibaren güneşin eğilmeye başladığını da dikkate alın. Eylül ve hatta Ekim güneşi, evinizin  davetsiz misafiri olabilir. Elbette Kasım’la birlikte, “güneş olsa da keşke eve de girse” diyeceğiniz günler de gelecektir. Dolayısı ile, güneş mimarisinde doğu-güney-batı camlarını her mevsimi düşünerek planlayın. Hep söylerlerdi, biz de söylemiş olalım.

Çok şükür, bizim buralarda kavurucu sıcak bir ay sürdü. Genelde Bafra’da yaz 15 Temmuz’da başlar, 15 Ağustos’ta biter derler. Aynen öyle oldu. 1 ayın sıkıntısı kolay unutuldu. Küçükevim’in sonbahar keyfi çok iyi. Güneş ne az, ne çok.

Kasım – Aralık gibi, kıştan haberlerimizi ulaştırırız bu satırlarda.

Keyifli ve çok renkli bir sonbahar dileklerimizle…

  1. pek huzurlu görünüyor. daim olsun keyfiniz.

  2. Merhaba,
    Yazın geniş pencerede güneş girişinin rahatsız etkisini azaltmak için, geçen ay gittiğimiz Akçakoyun köyünde (Yenice), bir arkadaşımız pencerelere hasta torbasını perde olarak asarak kullanmış. Çok başarılı sonuç vermiş. Düz asılırsa karşıdan bakıldığında rahatsız edici, o nedenle dalgalı asmakta yarar var. Hasta torbası denilen, çerezlerde kullanılan, bir tarafı çok parlak muhtemelen alüminyum alaşımı bir malzeme.
    Mutlulukla oturun.

  3. aynen bizde zebra perdeleri kullanıyoruz tamamen kapalı olduğunda bile içerisi aydınlık oluyor. Çok keyifli bir eviniz var.

  4. Güneye bakan büyük pencerelerin önüne ( alınabilecek en büyük boy) yaprak döken ,geniş yapraklı bir ağaç yaz sıcağında evi gölgelerken kışın yapraksız olacağından az da olsa gelecek olan güneşi eve taşıyacaktır.üstelik manzaraya da katkısı oldukça etkileyici olur 🙂 iyi günlerde oturun:)

    • Kesinlikle… Biz bunun için mor salkım kullandık. Çok etkili oldu. Katkı için çok teşekkür ederim. Sevgiyle.

Yorum bırakın