hoşgeldiniz

nihayet pencereler

In kapı pencere, Yapı malzemesi (ahşap) on 25/12/2009 at 10:56

2 gün önce evin camları takıldı. Artık her yağmurda evin neresini sular basıyor diye telaşlanmayacağız. Daha da önemlisi bundan sonra evin içinde kalan işlerimizi tamamlayarak taşınmayı düşünmeye başlayabiliriz.

Dış kapı ve pencerelerde Isıcam sinerji camlarını kullanıyoruz demiştik. Bunlar ısı kontrol kaplamalı çift camlar. Bu camların ısı yalıtım özelliği konusunda – tekrar olmasın – dilerseniz “kaplasak da mı camlasak” yazımıza bakabilirsiniz.

Doğramalara gelince, tercihimizden çok memnunuz: ahşap doğrama olsun demiştik. Ahşap, nefes alan bir malzeme olması, nemi dengelemesi ve herşeyden önce doğal bir malzeme olması sebebiyle tercihimizdi. Doğramada sarıçam, dişbudak, meşe gibi sert ağaçlar kullanılıyor. Abdullah Usta (Baykap Ahşap) dişbudakla çalışmayı seviyor; biz de olsun, dedik. Dişbudak yörenin ağaçlarından; uzaklardan taşıma gerektirmeyecek bir malzeme olması bizim için önemli (neden mi, tıklayın). Ayrıca, evde sarıçam ve meşe diğer alanlarda kullanılmıştı, bir de dişbudak olsun varsın.

Doğramada kullanılacak olan ahşabın muhakkak fırınlanarak nemi düşürülülüyor, ayrıca çalışmasını  engellemek için keresteler damarlarına göre üst üste konarak, 10 gün pres makinalarında sıkıştırılıyor. Sonrasında çok ince ve uzman bir işçilik.

Montaj sırasında doğrama duvar arasında 1,5 ila 2 cm boşluk bırakılıyor ve bu boşluk köpük ile dolduruluyor. Köpükleri örtecek şekilde çepeçevre ahşap çıtalar çakılıyor. İşte, bu köpük işini sevmedim. Köpükler kimyasal zehir! Ahşapla yan yana ne işi var? Ancak ne itiraz edebildim ne de bir alternatif önerebildim. Köpükle dolan boşluk sayesinde doğrama ve camlar olası duvar hareketlerinden bağımsız olabiliyor ve dolayısı ile kırılma riski azalıyor. Ayrıca bizimki gibi tuğla duvarlarda duvarın girinti çıkıntılarını örtebilmek için de kullanışlı.

Doğramanın rengini her ne kadar doğal tutalım dediysek de yine Abdullah Ustamız, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden ahşabı koruması için koyu rengi önerdi. Koyu ceviz rengi beğendik. Boya değil aslında, Remmers‘in renk katkılı su bazlı ahşap koruyucusu. Biz de yine olur, dedik. Ve sonuçtan memnunuz.

Son olarak, bir pencerenin sağlıklı ve doğru çalışması ve enerji tasarrufu sağlaması konusunda önemli unsurlarından olan pencere kapı donanımlarında bize yol gösteren, G.U‘dan Murat Yarar arkadaşımıza da teşekkür etmeliyiz.
Pencerelerde tek açılım yerine çift açılım sistemi (yandan ve yukardan açılım) ciddi enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Öncelikle, conta baskısı daha iyi olduğundan sızdırmazlık sağlıyor, ayrıca daha az ısı kaybıyla havalandırma yapılabiliyor. Biz biraz geç öğrendik, siz kaçırmayın; G.U’nun ventilasyonlu köşe elemanı ile sürekli bir mikrohavalandırma imkanı yapabilirsiniz. Neyse, kapı ve pencerelerde aç kapa bizim için çok kolay. Dilerim sizin için de öyle olsun.

  1. Pencereler şu haliyle bile çok güzel görünüyor, çok özendim, ahşabı biz de çok arzu etmiştik ama olmadı. Siz orada bütün “Geppetto”ları bulmuşsunuz, ne güzel. Biz burada bir ikisi hariç, derdimizi anlatacak doğru dürüst bir usta bulmakta çok zorluk çekmiştik. İnşallah bundan sonraki ayrıntılar da çabucak ve en iyi şekilde hallolur.

    Sevgiler, Jale

    • Jale hanım, ne güzel demişsiniz; bütün Geppetto’ları bulduk gerçekten 🙂 Tüm iyi dilekleriniz için teşekkür ederiz. Sevgiyle, bilgi

  2. Yalniz bu Geppetto’nun yaptigi, dis cepheye açilan dört kapidan üçü, ikinci ayda sistiler. Neden? Rutubetten! Ama bu dogramalarin Erzurumun yaylalarina yapilmadigi zaten belli degil miydi? Neden bu Anadolu ustalarinin dedikleriyle yaptiklari bir türlü uyusmuyor? Yoksa bunlari bu hale getiren musteriyle aradaki tarihsel-dostane ve bir okadar da suistimal edilesi iliski biçimi mi? Sunay Demircan

  3. G.U nedir acaba?

    • Vasfi Bey, G.U. kapı ve pencerelerin açılmasını ve kapanmasını sağlayan mekanizmayı satan firmanın ismi. Bir Alman firması.. Türkiye’deki temsilciliğinin linki için tıklayın.

  4. Merhaba,
    Yazınızı okuduğumda titiz bir çalışma ile doğal yollarla bir ev sahibi gayreti içerisindesiniz. Mesela pencerelerin ahşaptan yapılması gibi. Şimdi bir çok insan pvc pencere ve kapıları tercih ediyor. Oysa doğal olan ahşap kullanmak her zaman en güzeli. İyi günlerde oturmanız dileğiyle…
    (fırçasız oto yıkama)

Yorum bırakın