hoşgeldiniz

sıva badana boya

In sıva badana on 13/10/2009 at 21:42

alçı sıvaEvi sıvamayacağız ve boyamayacağız demiştik. Dış cephede halen aynı görüşteyiz.

Ancak içeride önce ikinci katta bozduk bu fikri. İkinci katın duvarları örülürken, biraz da işi hızlandırmak için sıva işine yol açtık. Sıvasız bir duvar işçiliği ile sıvanacak bir duvar işçiliği arasında yarı yarıya zaman farkı oluyor. Ayrıca, ikinci katta yatak odasının tuğla görüntüsü yerine beyaz yumuşak bir görüntü hayali hoş geldi.

Sonra çatılar geldikten sonra, birinci katın kırmızı tuğlalarının içeriyi nasıl karanlık gösterdiğini gördük, aşağı katta da sıvasız olarak (tuğla dokusunu koruyarak) belki badana, belki boya demeye başladık.

Tüm bunlarla, sıva, badana ve boya için araştırmaya başladık. Evin tuğla harcında ve ıslak zeminlerde o kadar çok çimento kullandık ki (370 paket desem inanır mısınız?) artık bir gram çimentoya tahammülüm kalmadığından, duvarlarda çimentosuz sıva alternatiflerini araştırdım. Kireç, kum, toprak ve saman (veya diğer bitki lifleri) karışımı ile elde edilen harika sıva formülleri buldum. Ama gelin görün ki, bunları bırakın uygulayacak, onaylayacak bir usta bile bulamadım. Kirecin sıva veya harçta kullanımı birkaç 10 yıl önce unutulmuş. Kireçli sıvanın duvarda durmayacağını,  döküleceğini defalarca dinledim.

Kireç sıvaya olan inancım güçlü kalmakla birlikte, pres tuğlalardaki uygulamasından emin olmadım. Kireçli sıva (lime plaster) daha çok kerpiç, saman, taş veya ahşap evlerde kullanılan bir teknik olarak karşıma çıkmıştı internet ve yayınlarda. Ayrıca, bu sıvanın formül ve uygulanışına ilişkin o kadar çok dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekiliyordu ki, muhalefet edenlerin haklı olabileceklerini düşünmeye başladım.

Yine de denemek için malzeme temin etmiştim ki, karocumuz Metin Usta alçı sıvayı önerdi. Ah, neden olmasın! Kireçli sıvadan birkaç gömlek geride de olsa, çimentolu sıvadan kat be kat iyidir.

Alçı taşı (veya jips) doğal bir mineral. Önce içindeki su buharlaştırılıyor, taş öğütülüyor; pudra haline gelen alçı dağıtımından sonra kullanımdan önce tekrar suyla karıştırılarak macun haline getiriliyor. Nefes alan, sağlıklı bir malzeme olduğunu düşünüyorum. Su buharını tutma ve geri salma özelliği var. Geleneksel olarak yüzyıllardır kullanılıyor. Üstelik de üstüne boya sürmeden de kendi beyazlığı ile kullanılabilir (bizim niyetimiz öyle). Renk için biraz kum veya bitkisel lif katılabilir. Bu yalıtım özelliğini de artırıyor.

Kireç sıva için cesaret ve bilgi isteyenler için:

Jake in the Green

Myke Wye’in sitesi

Cité maison

Gelelim, badana boya işlerine. Burada tahmin edersiniz ki, yine tercihim kireç esaslı badana*. Sağlıklı ve nefes alan bir malzeme. Ancak, yine pres tuğlaların kireci tutup tutmayacağı kaygısı var. Yine onlarca muhalefet var. Ve bizde de yine daha önce denememişlik, acemilik ve biraz da çekingenlik var.

Boyalar içinde nefes alan, göreceli olarak sağlık şartlarına uygun olanlarını bulmak mümkün. Ancak yine de boya sanayine yüz vermek istemiyorum.

Öneriler varsa çok memnun olurum.

alçı sıva

* birkaç ay sonra: pres tuğla üzeri sıvasız doğrudan kireç badana uyguladık ve çok başarılı oldu. Sönmüş kirece zeytin yağı katıldı. Sanırım bu duvarı tutmasını güçlendiriyor.

  1. Eskiden kirece bir tür tutkal ekleyip kullanılırdı diye hatırlıyorum, o zaman süründükçe üstü başı boyamazdı. Ayrıca çoğu insan evini kendisi boyardı, bu yüzden ustalardan ziyade eskiler bilir belki. Anneannemin evinin duvarları kerpiç sıva, kireç badanaydı, bir kere bile döküldüğünü görmedim. Boyacıların pek sevdiği saten boyalar kabuk kabuk soyuluyor zamanla oysa. Biz de ustalara sormuştuk kireç boya meselesini, yabancı dil konuşuyormuşuz gibi yüzümüze bakmışlardı. Sonuçta en zararsız varsayılanı seçmek zorunda kaldık. Üst katta ise zaten iki yan hariç, duvar yerine alçı plakaları kullanıldı, onların da ek yerlerini yok etmek epey zorladı. Alçı sıvada dökülmeyi önlemek için alta ağ gibi bir malzeme döşenmeliymiş, nitekim o olmadan yapılanlar dökülünce ikinci fasılı geçmek zorunda kalmıştık.
    Genelde dekorasyon fotoğraflarından gördüğüm kadarıyla doğrudan tuğla üzerine beyaz boya dokulu ve harika bir görüntü yaratıyor. Belki bir köşede deneseniz sıvaya gerek kalmayabilir.

    Kolay gelsin.

  2. Meyvelitepe çok teşekkürler bu cesaretlendirme için. Tutkalı burada da söyleyenler çıktı. Ancak bu tutkal acaba kirecin nefes alma özelliğini yok eder mi? gerçi çok az miktarda katılıyor.
    Bir de internette kasein katkıdan bahsediliyor. Süt kaymaklarında olan bir protein imiş; ancak sanırım sentetikleri de var. Ben biraz boyacımızı zorlayayım bakayım 🙂
    Sevgiyle

  3. Öcelikle kolay gelsin kireç badanayı direk olarak tuğlanın üzerine uygulayabilirsiniz hazırlanan kireç oldukça seyreltilmiş olmalı kat,kat sürmelisiniz mümkünse kıl fırçayla en az 3 kat sürdügünüzde kapanacaktır.uygulama olarak her kat badanananın kuruması gerekmektedir saygılar kolay gelsin

    • Mehmet Bey, çok teşekkürler… Kesinlikle badana için cesaret veriyorsunuz.. 3 kat önerinizi uygulayacağız.

  4. Merhabalar Bilge,
    Ellerinize sağlık, eviniz çok güzel olmuş, güle güle oturun. Sıvada %10 çimento ile karışmış toprak sıvayı tavsiye ederim. Yıllık bakım gerekse de getireceği artısı çok daha fazladır. Badanada kireçten şaşma derim. Ustalar her zaman muhalefet edecektirler. Kendi doğrunuzu ve sesinizi dinleyin.Pınar’ın annesi samsun’da, gelirsek kesin ziyaret ederiz. İzmir’e de bekleriz, sevgiler, Mete

    • Sevgili Mete,
      Cesaret verici sözler için teşekkürler. Burada karşılaşmak ne güzel! Samsun’a gelişinizde bizi ziyaret etmenizden çok ama çok memnun oluruz. Bizden size sevgiler.

  5. merhabalar bende biraz tutkal katılmış kireç derim
    sadece kireçte dökülmez sert temas halinde üstünüze bulaşır
    bir miktar tutkal sorunu haleder. tutkalda tümüyle kimyasal değil
    kemikten yapıldığın söylemişlerdi evide bitirmeye bişi kalmamış
    güle güle oturun

  6. Bence evinize havalandirma delikleri birakin. Ben son iki yildir hollandada yasiyorum. Buradaki evlerde havalandirma delikleri var. Genelde sistem iki turlu calisiyor. Bina icine bir baca deligi yardimiyla hava ufleniyor ve ikinci baca deligi ile hava cekiliyor. Mustakil evlerde ise pencere ustlerine hava akimi icin bosluklar var. Bunlari elle acip kapatabiliyorsunuz buradan giren hava baca deligi sayesinde hava sirkulasyonu yapilmis oluyor. Baca deligi dedigim olay sadece hava sirkilasyonu icin kullaniyor.

  7. ben tüm yazılanlardan sonra hangisinde karar kıldığınızı merak ediyorum.sevgiyle kalın

    • Hangisinde mi karar kıldık? merak ettiğiniz ve sorduğunuz için teşekkürler. Evet badanada karar kıldık. Badanaya bezir yağı karıştırmayı düşündük, ancak beziryağımız zamanında ulaşmadı; biz de zeytinyağı karıştırdık badanaya. Yer yer çift kat, yer yer tek kat uyguladık. Tek kat olan yerlerde tuğlanın dokusu ve rengi daha fazla belli oluyor. Biz sonuçtan çok memnunuz. Uygulamadan sonra evin içinde çekilmiş bir fotoğrafı, “fotoğraflar” sayfasında bulabilirsiniz.

  8. Merhaba. Biz de ateş tuğladan orman içinde bir ev yaptık:) eşim ve ben kendi ellerimizle bir şekilde çatıyı kapattık. Duvarlara alçı sıva yaptık. Şimdi üstünü kirec ile boyamak istiyoruz ama kireç tutmaz dedi bir büyüğümüz. Kabuk kabuk olur dökülür sıvası alçı olduğu için. Bunun doğruluğunu arastiriyorum. Acaba bir bilginiz var mı?
    Evinizde güle güle oturun 🙂

    • Ben de bilmiyorum. 10 yıl önce belki araştırmışımdır ancak şu anda bilemiyorum. Bu arada kireç uygulaması yaptıracaksanız, eski usul yaptırın, yani varilde taş kireçleri yakarak. Yeni usul torba içinde satılan kireçler çok kötü dökülüyor.

Yorum bırakın