hoşgeldiniz

çatıdayız

In çatı on 06/10/2009 at 21:29

Ali UstaEkim ayına çatı işleriyle başladık. Güney cephe çatı tamamen bitti ve şimdi kuzey cephe çatı ile uğraşıyoruz.

Çatımız ahşap taşıyıcı sistem üzerine kurulu. Ali Usta ve Yaşar Usta 45 cm aralıklı ahşap mertekler (taşıyıcı ahşaplar) üzerine çatı döşemesi çakıyor. Aşağıdan baktığımızda tavanda mertekleri ve döşemeyi birlikte göreceğiz. Çatı döşemesinin üzerine 25 mmlik iki kat (yani 50 mm  veya 5 cm) mantar yalıtım levhalarını seriyoruz. Bunların üzerine rufolinler döşeniyor ve mertekler hizzalanarak çakılıyor. Rufolinler çatıda hem su yalıtımı sağlayacak, hem de üzerindeki kiremitleri tutacaklar. Bunların da üzerine kiremitler birbirine kanca ile tutturularak döşeniyor.

Kiremitlerimiz eski tip, oluklu kiremitler (alaturka veya osmanlı tipi de deniyor). Çenesizler‘den tuğla alamadan çıkmıştık, kiremitlerimizi onlardan aldığımıza seviniyorum.

Bu arada Turgut Bey‘in tuğla duvar ve çatıçatı öncesi duvar bitişi birleşmesiyle ilgili sorusuna cevap vermek isterim. Çatıyı taşıyan ahşaplar (mertekler) üst duvar ve alt duvar arasında döşendi. Merteklerin duvara oturan kısımları arası tuğla döşendi. Merteklerle aynı doğrultudaki eğimli yan duvarlar ise, merteklere göre 10 cm kadar alçakta bırakıldı ve üzerlerine 10 cm’lik ahşap kalas döşendi.  Duvar bitişlerini tuğla yerine ahşap yapmamızın sebebi, Celal Ustamızın fikri ile, bu duvarlar üzerinde esneklik sağlamak ve çatının esnemesi durumlarında yığma duvarları zorlamamak (malum kolon yok) ve aynı zamanda çatının duvar direnci ile karşılaşıp yukarı doğru açılmasını önlemek. İyi akıl! Taşıyıcı duvarımızın üzerindeki kalas ve yanındaki mertek arasında da 5 cm mantar yalıtım levhaları doldurduk.

Benim için önemli bduvar ve baca dibi çinko etekleriir detay çatının duvar dibinden ve baca dibinden su almasını nasıl önleyeceğimizdi. Fotoğraflarda anlaşılacağı gibi, bizim binanın 1. katının yarısı çatı ile örtülürken, diğer yarısı üzerinde 2. kat devam ediyor. Bu da çatının duvar ile birleşmesini gerektiriyor. Eminim inşaatla biraz haşır neşir olan herkes için çok basit bir konu. Oysa bizim için uyku kaçırıcı bir detaydı. Bilenler bilir, çözümü çinko levhalar oldu. Duvar ve baca diplerinde çinko levhalar döşendi. Bunlar duvardan başlıyor ve kiremitler üzerine kıvrılıyor. Duvar ve bacadan süzülen sular çinko üzerinden kiremitlere aktarılıyor.

Çatı binanın şapkası. Dilerim iyi örtmüşüzdür evimizi. Ustalarımız binanın duvar çatı inşaatının bitişini ilan eden bayraklarını diktiler şimdiden binaya.

  1. rufline kiremit alti örtüsünün su buharı geçirme özelliği yok. yaz sıcağında kiremit altı fırınlanmayı gidermek için, rufline oluklu kiremit yuvası kanallarının saçak uçlarından başlıyarak tepe mahyadan çıkan hava sirkülasyonu sağlanmlı.
    mantar yalıtımından sonra rufline kirmemit altı levhaları koymadan bi buhar dengeleyici su geçirimsiz örtü sermek uygundu.

  2. Bayrak dikildiğine göre “güle güle” oturun demenin tam zamanı. “Küçük eviniz” her zaman mutluluk, neşe ve bereketle dolsun. Sevgiler…

  3. şapka da konmuş ise artık ev birmiş demektir..,
    çok heyecanlandım ben de..
    içinde hep mutlu ve huzurlu yaşayın diliyorum..

  4. Teşekkürler Meyvelitepe, teşekkürler Emel…
    Veysi Bey’e de öneri için teşekkürler.İlerde kuşlar doldurmazsa şimdilik hava dolaşıyor kiremitler arasından.

  5. rufline denen plakanın altındaki havanın sirkülasyonundan bahsettim. açıktaki oluklu kiremitlerden değil.

    • rufolinler mantar levhaların üzerine konuldu. Rufolinlerin bombeli kısımlarından hava geçiyor, ancak oturan yüzeyde hava sirkülasyonu olduğu söylenemez 😦

  6. zaten bende o bombeli kısımların saçak uçlarından başlayıp yukarı mahya tepe noktasından hava çıkışı sağlıyacak duruma dikkatinizi çekmek istemiştim.
    keşke temeldeki membran ve çimento gibi bunu da çatıda kullanmayabildeydik.

  7. merhaba evinizde mutluluklar dilerim.bizleri şu yağışlı ve soğuk günlerde yaptıklarınızla ısıtıyorsunuz.ben en çok daha bu ilk kışınızda çatı veya tabandaki durumdan memnuniyet ya da şikayetiniz war mı diye meraktayım.sewgiyle kalın

    • Çatı veya tabandan memnun musunuz, diye sormuş Mustafa Bey.
      Evet şimdilik çok şükür memnunuz. Ancak henüz bu kış evimize girememiş olduğumuzu eklemeliyim. Kış ve seyahatler sebebi ile taşınmayı gerçekleştiremedik. Dolayısı ile evin ısınma konusunda henüz biz de performansı değerlendiremiyoruz. Ancak herşey yolunda gibi 🙂

Yorum bırakın