hoşgeldiniz

tuğla da, hangi tuğla

In Yapı malzemesi (duvarlar) on 17/05/2009 at 00:05

Evin duvarları tuğla’dan olsun dedikten sonra dahi, neredeyse evin temelinin atılacağı güne kadar tuğlanın ne olacağı, nereden alınacağı konusunda tereddütler yaşadık. Şu tuğlalar mercek altına girdi:

1.   Yığma tuğla (yapı mevzuatına göre kolonsuz 3 kata kadar taşıyıcı olarak kullanılabilien düşey gözenekli tuğla)
2.   İzolasyon tuğlası
3.   Geleneksel harman tuğlası (veya kara tuğla, veya dolu tuğla)
4.   Çıkma dolu/harman tuğla (yıkılan eski evlerden alınıyor)
5.   Dolu pres tuğla (Harman tuğlanın moderni)

Tuğla evde en doğa dostu yaklaşım, yıkılan eski evlerden çıkma dolu harman tuğlasını kullanarak yeni bir ev yapmak olurdu… Bunu da çok isterdik. Ancak, kısa dönemde çıkma tuğla yeterince bulmamız mümkün olmadı.
İkinci doğa dostu yaklaşım izotuğla kullanmak olabilirdi. Ancak bir sonraki yazıda değineceğim gibi, özellikle taşıma duvarda izotuğlanın zayıf kalabileceği endişesi ile vazgeçtik.

Geleneksel harman tuğla ile, dolu pres tuğla arasında gittik geldik. Çorum’daki harman tuğlacıları gezdik, numune ve fiyat aldık. Çok beğendik. Ama bu tuğlaların neme ve yağmura dayanıklılığından emin olamadık. Ayrıca sıkça rastlanan tuğlaların tuzlanması ve beyazlaması bizi korkuttu. Yine de, Çorum’da ziyaret ettiğimiz harman tuğlacılardan ikisi:

İtimat harman tugla
Vesfa harman tugla

Pres tuğla fabrikalarından Tokat Turhal’deki Çenesizler’i ziyaret ettik. Çenesizler’den Ceyhun Besler Bey bizi çok güzel ağırladı ve öylesine yardımcı oldu ki, oradan hemen tuğla siparişini vermeden çıkabilmiş olmamıza hala şaşıyorum.
Işıklar Tuğla (Bartın) son kararımız oldu. Işıklar’ın redüksiyonlu ve az redüksiyonlu (yani yüzeyinde ton farklılıkları olan seri) Anadolu klinker pres tuğlalardan sipariş verdik sonunda.

Dolu pres tuğlayı seçme nedenimiz doğal ve estetik olması, içerden ve dışarıdan sıva gerektirmeyecek olması, izotuğla kadar olmasa da kalın bir duvar örgüsü ile ısı yalıtımına katkı sağlayacak olması idi.

Pres tuğlanın ebatları 21,5 cm x 10,5 cm x 6,5 cm. Buna göre çift sıra tuğla örgü, arada 5 cm boşluk ve tek sıra örgü ile 37 cm kalınlığında bir duvar elde ediyoruz. Böyle bir kalınlık ile, ısıl kütle olarak pres tuğlaların ısı tutma (yüklediği ısıyı yavaş yavaş salma) özelliğine güveniyoruz.

Klinker pres tuğla ile ilgili kaygımıza gelince… Buraya tıklayın!

isiklar tugla pres Anadolu

  1. Tuğla ile ilgili bilgiler için teşekkür ederiz.

  2. Bütün mimarlarımıza örnek olabilecek bir çalışma.Çalışmanızı belgeliyerek bizlerle paylaştığınız için teşekkür ve tebrik ediyorum.

Yorum bırakın